.18.08.2017.

Summer ’17

By In Photography, Story, UrbEx

Blandat övergivet från sommaren 2017.

Mood:

Dansbanan

På Emågårdsparken dansades det för första gången 1931. Här fanns utöver dansbanan även några bodar med försäljning, en lottbod, en gäng utedass samt en utkiksplats över något slags romantiskt träsk. På Emågårdsparken har artister som The Beatles och Mötly Crüe faktiskt aldrig spelat, däremot har Staffan Broms, de Tre Trallande Jäntorna och “Tjotta” Olsson spelat här. Owe Thörnqvist och Alice Babs också. Så visst har det hänt grejer här. Nu händer det inget mer. Den sista dansen var för snart 20 år sedan.

Krutmagasinet

Under 17- och 1800-talet fanns det ett krutbruk i byn med tillhörande krutmagasin där man förvarade krutet. Två av dessa magasin står fortfarande kvar. Här slet ett 30-tal arbetare med att få fram krut varje dag. Ett livsfarligt arbete som sprängde ihjäl flera arbetare genom åren. Från början såg inte magasinet ut som nedan utan det var först på 50-talet som krutmagasinet köptes upp och blev till bostäder åt arbetarna från den närliggande möbelfabriken. Magasinet byggdes ut med två våningar och fick först då sitt borglika utseende. 1965 stod borgen tom och har gjort så sedan dess.

Torpet

Mitt ute i de Småländska skogarna står det gamla torpet. Inga vägar leder längre hit.

Tämmesboda

För bara två år sedan stod det en stort hus på den här ängen. I det huset bodde Stig Aronsson så som han alltid gjort, utan varken el eller rinnande vatten. Stig hade bott här och drivit gården tillsammans med sin syster Berit i över 60 år. De levde enligt den gamla bondepraktikans tideräkning och var helt självförsörjande. Till slut blev Stig och Berit av med sina älskade djur då deras ladugård inte uppfyllde EU’s regler och kort därefter gick Berit ur tiden. De sista 10 åren bodde Stig ensam här med sina katter som enda sällskap. En kall vinterdag i januari 2016 brann gårdshuset ner till grunden. Dagen därpå hittade polisen en kropp i brandresterna. Stig blev 85 år.


Bilder av Clary Kroon, SVT. Läs mer om Stig och Berit Aronsson i Lars-Olof Hallbergs “Den Sista Bonden på Tämmesboda”, 2004. Eller se en kort intervju med Stig från 2010 här.
.

Eken

Längs en liten grusväg utanför Ljungbyhed i Skåne står resterna av gammal ek ännu kvar. En ek som bär på en ganska så omysig historia. År 1965 blev man tvungen att såga ner eken då en stor gren hängde över vägen och riskerade att falla ner och skada förbipasserande. Nästan 300 år tidigare, 1677, lät Kung Karl XI hänga 27 snapphanar i samma träd, för att han var lack.

Gården i dalen

Enskilt och långt ute i skogen ligger den gamla gården.

Gubbens cykelverkstad

Mer än en halv mil utanför närmaste by, i slutet av en slingrig gammal grusväg, ligger gubbens gamla cykelverkstad.

Blandat

Leave a Comment