.11.08.2023.

Från Skräcködlornas Dal

By In Photography, Story, UrbEx

SKRÄCKÖDLORNAS DAL

vykort_dinoland

[SWE / Uppdatering #6  Augusti 2023 – Ny info, uppdaterade länkar samt nuvarande location för de kvarvarande dinosaurierna + 8mm film från Kongaö kommer snart!  Släpps på @ponyhansue inom kort]

I en nästintill obefintlig del av Skåne och övriga världen ligger Kongaö. En slags förort till byn Konga som ingen känner till. Här, mitt i skogen, öppnade en man vid namn Börje Oltner upp portarna till Skräcködlornas Dal i början av 70-talet. Ur högtalare bland träden kunde besökarna höra de brunstiga fornödlornas läten medans man gick och beundrade de 32 “vetenskapligt exakta reproduktionerna av dinosaurierna” som Börjes son Hasse Oltner själv skulpterat. Djupt inne i skogarna finns* resterna fortfarande kvar.

*Fanns. Tyvärr så har skogen som utgjorde platsen för Skräcködlornas Dal sålts av under ~2020 och nu finns inget längre kvar på platsen. 

Mood:

49

40

41

43

44

45

46

47

50

51

52

53

54

56

59

61

62

klipp1

klipp2

dinoland_01
De gamla bilderna från Skräcködlornas Dal är tagna av min svärmor Anette åren 74-76.

rostangasommarlandstatyNågon kilometer bort låg Röstånga. Här fanns ett sommarland som öppnades 1981 och som var Sveriges första Sommarland. Efter att allt fler följt sommarlandstrenden så gick det allt sämre i Röstånga. I ett sista men extra najs försök till att hänga kvar så lämnade Röstånga Sommarland in en bygglovsansökan till en 125 meter hög staty. Denna staty skulle bräcka High Chaparalls planerade jättecowboy med hela 5 meter. Däremot skulle bara ca 5 meter synas då den skulle borras 120 meter ner i marken. Statyn, föreställande en medelluden gubbe som håller i en strut med en (varm?) kula glass, blev aldrig av. Du kan se ritningen från bygglovsansökan här till höger. Röstånga Sommarland gav upp 1990. Röstånga Sommarland blev senare till Röstånga Äventyrsland och under 90-talet så ska skräcködlorna från Kongaö flyttats hit en kort period.

Under tidigt 90-tal stängdes Skräcködlornas Dal i Kongaö. “Världens största samling dinosaurier” köptes upp och transporterades hela vägen till Ore nordöst om Mora. Här tog “Dinokungen” Kjell-Åke över tills det att han också insåg att det inte gick runt. Här kan man se ett kort reportage från Ore på Öppet Arkiv, ca 20 minuter in. Några år senare innan 00-talet så fraktades fossilerna ner till Skåne igen, närmare bestämt till Nyvång utanför Åstorp. De placerades alldeles intill något som liknades vid en vulkan. Denna vulkan är egentligen en ‘slagghög’ som är resterna från Sveriges största kolgruva som en gång låg här, 100 meter ner i marken. Skräcködlornas Dal blev till Dinoland.

001

005

006

007

009

008

010

011

002

003

004

DINOLAND

Jurrasic Park-filmen med sina state of the art 3D-ödlor hade nu funnits ute på VHS i över 6 år. Folk tyckte antagligen att Börjes glasfiberamfibier inte var lika balla längre men det stoppade inte den nya dinoägaren Kenneth från att satsa stort som fan. Han investerade i karuseller, hoppland, minizoo och lekland och han började sälja årskort för hela 200 kronor styck. Förutom att kolla in de nu 30 år gamla dinosaurierna så kunde man också åka med i Kenneths hemmagjorda tåg genom sagoskogen. I sagoskogen kunde man bland annat se “De Tre Bockarna Bruce’. Förutom att inte bry sig om att stava rätt så envisades även Kenneth att skriva ut alla informationsskyltar i stående A4-format. Detta resulterade i ett par väldigt fina radbrytningar. Se mer av Dinoland i Filip & Fredriks inslag – 100 Höjdare s04e01.

Till
Dinosaurier
na

013

014

015

016

017

018

019

026

020

Efter sommaren 2010 så öppnades Dinoland aldrig igen. Det gick inte runt. Någon slags lokal krösus köpte upp marken från Kenneth för att försäkra sig om att ingen verksamhet “som störde honom personligen” skulle ta över. Några nya planer finns inte för området. Allt lämnades och de naturen inte tagit över har kidsen tagit hand om. Sagoskogens svamphus är numera paintballfort.

024

023

025

Efter 40 år dog Börje och Hasse Oltners dinosaurier sakta ut bredvid fejkvulkanen i Nyvång.

…trodde jag. Det visar sig att några få klarade sig och fick nytt hem hos Oskar från Götene. Läs mer om detta här. (OBS! Det förekommer en hel del faktafel texten.)

Efter Oskar och hans familj tröttnat på att ha dinosaurierna i trädgården bestämde han sig för att lägga ut dom på Blocket. Ny ägare blev Itte som driver Sagostigen utanför Hälleforsnäs. Här kan de sista dinosaurierna från Skräcködlornas Dal än en gång upplevas. Mer om detta här.

027

Gamla artiklar om Skräcködlornas Dal:

“Paleontologisk exkursion till Skräcködlornas Dal”, artikel i Dagens Nyheter, 7e juni 1974. Läs här!

“Här är vi — skräcködlorna”, artikel i GT, 16e augusti 1975. Läs här!

“Varför duger inte skräcködlorna?”, artikel i Aftonbladet, 7e augusti 1983. Läs här!

VIKINGLAND / SNAPPHANELAND

Utanför Skånes-Fagerhult, nära Småland, fast i Skåne, låg en gång Vikingland. Mellan åren 1972-85 så blomstrade denna temapark antagligen ibland och antagligen ibland inte. Det kunde anlända upp till 20 busslast danskar om dagen sades det. Idag ser man inga tecken danskar. Vikingtemat ser man heller inte skymten av för här är det precis som i Dinoland bara några stackars dinosaurier som står kvar. Dessa är dock inte gjorda av glasfiber och hönsnät utan av cement. Bo som öppnade Vikingland var en nämligen en slags allkonstnär och tillsammans med familjen byggde han upp Vikingland och alla dess trädgårdsskulpturer. Bo som hade så stor inverkan på sina barn att de lät sig byta efternamn till Bosson.

032

029

030

031

036

037

I Vikingland kunde man förutom att titta på trädgårdstomtar också cykla crosscykel, trampa svan och studsa matta. Man hade även kamel, buffel, piggsvin och annat löst boskap här. 1985 la man ner verksamheten utanför Skånes-Fagerhult. Barnen Bosson driver idag vidare sin fars legacy i Åstorp, brevid Dinoland, där de än idag säljer trädgårdsprydnader.

034

033

035

Så här kunde det se ut på Vikingland runt 1978.

vikingland1

vikingland2

Ett tidningsurklipp dök upp. Det är släktträff på Vikingland som här står omnämnt som “Snapphaneland”, jag antar att stället bytt namn vid något skede. Nedan kan man skåda min granna släkt år 1982, några år innan jag själv föddes.

snapp

Tyvärr var jag och min dotter ganska mycket för sent ute för dessa båda attraktioner. Vi slapp i alla fall att stå i köer, om där nu någonsin funnits några.

Source: Anette Erliksson, Tina Tärnqvist, Johan, Martin, Mats, Röstångabygdens Kulturförening, Helsingborgs Dagblad 14.04.01, Helsingborgs Dagblad 03.06.04, tilltradeforbjudet.se, 100 höjdare s04e01.
33 Comments
 1. Sanna .18.05.2016.

  Wow!. Sjukt häftiga bilder. :D

  Reply
 2. Johan .21.07.2016.

  Nostalgi!!! Däremot hittade jag en liten miss, rätta mig om jag har fel:) Har bestämt för mig att innan Dinoland hamnade i Nyvång låg de faktiskt vid rastplats Mölletofta i Stidsvig/Klippan.
  Kommer inte exakt ihåg årtal men de rörde sig om en väldigt kort tid då de inte var lönsamt för fem öre. Johan

  Reply
  • Castor .21.07.2016.

   Haha! Är det sant? Jag har inte hittat någon info om detta faktiskt, det har varit rätt svårt att få fram info överhuvud taget om dessa dinosaurier.
   Ännu sjukare… Av en slump kollade jag på K-märkt på Öppet Arkiv, och då dyker dessa dinos upp, någonstans utanför Gävle ~1993. Så dessa dinosaurier har varit runt en hel jävla del. Jag ska försöka få denna sida uppdaterad snart, men exakt hur timelinen ser ut är svår att säga.
   Länk till klippet på Öpper Arkiv, ca 20 minuter in – http://www.oppetarkiv.se/video/1251436/k-markt-k-markt-on-the-road

   Reply
 3. Johan .21.07.2016.

  Nästa gång jag och lillan är ute o knatar ska jag se ifall där finns några spår kvar. Man har byggt en del sen de fanns men ett litet skogsparti står ganska orört. Har för mig att ägare var en Ulf Prytz men är inte helt hundra. Btw, snubbla in här av en slump men du gör ett kanonjobb// Johan

  Reply
  • Castor .22.07.2016.

   Intressant! Skriv gärna igen om ni hittar något. Tack!

   Reply
 4. Magnus .20.01.2017.

  Enormt kul med dessa gamla drakar! De är så jävla laddade av ett naivt visionerande. Tom och blind optimism. Jag åkte på klassresa till Dinoland gissningsvis 1992. Jag minns att jag tyckte det var helt okej och att det var rätt så coolt att vissa av modellerna var ganska stora. Men den modell jag minns som fetast var den där gubben som ser ut att sitta och spela orgel utan orgel. Jag vill även minnas att det, utöver dinosaurie-sudd, såldes Dinoland T-shirts i souvernirboden. Enligt mitt minne fanns det två olika “dinoland”-tryck och ett med bara random dinosaurier utan någon text. Den sistnämnda var betydligt billigare så valet föll på den. Vad jag som 10-åring inte lade så stor uppmärksamhet på var kläders passform visade det sig. Den gick helt enkelt inte att använda för den hade så dålig passform. Jag gillar att du snokat reda på mer info om dessa skräcködlors kringflackande historia (utöver Filip och Fredriks inslag) och skulle du tycka det var roligt, så kan jag försöka gräva fram mina foton från denna klassresa. Maila isåfall.

  Reply
 5. Sylvester .24.01.2017.

  Fantastiskt! Rundturen på kongaö avslutades med en modell av en sabeltandad tiger som höll en blodig neadertalare i sina käftar. Som äventyrslysten 8-9 åring i slutet på 70 talet var detta något av det mest spännande som fanns att se. Jag vill minnas att jag besökt dalen vid ett flertal gånger och måste dit för att se om något finns kvar!

  Reply
  • Castor .24.01.2017.

   Wow, jag skulle vilja se den där stackars neandertalaren.
   Kongaö finns ju faktiskt kvar, mitt ute i ingenstans, men det finns inga dinosaurier kvar. Men det är värt ett besök iaf, lätt.

   Reply
 6. Snjezana .04.05.2017.

  Ohhh, på 70-talet i klass 1 vann jag en teckningstävling och vi beslöt att hela klassen skulle åka till Kongaö (från Småland).
  Dinosaurierna var det bästa vi kunnat se. Ett livstids minne. Så unikt.
  Nu 2017 när jag själv har en liten pojke tänkte hela familjen åka dit och visa, men då finns det inga dinos kvar. Vad tråkigt. Jag tycker att detta borde få ett nytt liv igen, då nya barn säkert skulle gilla promenader i det ‘vilda’ och upptäcka hur djuren såg ut för länge, länge sedan. En ny affärside och något så unikt vore ju lockande. Hälsn. Snjezana

  Reply
  • Castor .05.05.2017.

   Wow. Jag skulle vilja se hur Kongaö blomstrade på 70-talet, verkligen. Nu finns det inge mycket kvar att se tyvärr och jag tror de flesta dinosaurierna i Åstorp är borta nu.
   Har du bilder därifrån så får du gärna skicka! Tack för din kommentar Snjezana.

   Reply
 7. Per .28.08.2017.

  Kul sida! Var själv med familjen på dinoland vad som varit den sista sommaren. den 27 augusti 2010 enligt de foton jag har. Var klart bisarrt ställe, men på helt rätt sätt. Förutom dinosaurierna, som vi minst sagt av olika kvalite, så fanns det ett minitivoli och det fantastiska sagotåget som tuffade runt bland en massa brännässlor. Mina barn var då 5 och 3 och tyckte det var fantastiskt kul att få åka karusell (som vi fick göra utan extra kostnad).

  Reply
  • Castor .08.09.2017.

   Haha, underbart! Tack för du delar med dig.

   Reply
 8. Digitala fotodrömmar .06.09.2017.

  Hej! Snubblade in här av en slump. Flyttade till Kongaö 2004. Varje år kom det äldre människor och frågade efter dinosaurierna på Kongaö. De kom med sina barnbarn eftersom de själva varit där när de var barn. Det lustiga är att jag som är från Dalarna var i Orsa när dinosaurierna var där. Har med tiden fått dinosauriernas historia berättat för mig men det var riktigt roligt att komma in på din sida och se bilder hur där såg ut då. Tack för det! Med vänlig hälsning, Tina

  Reply
  • Castor .08.09.2017.

   Tack själv Tina för att du delar med dig! Du råkar inte ha bilder på dinosaurierna från när de stod i Orsa?

   Reply
 9. Clas .05.01.2018.

  Nu är skräcködlornas dal till försäljning…
  https://www.lrfkonsult.se/varatjanster/fastighetsformedling?objectId=2525
  Kanske dags för skräcködlorna att flytta tillbaka?

  Reply
  • Castor .05.01.2018.

   Sedär! Någon bör styra upp en ny nöjespark där, attraktivt läge ändå.

   Reply
 10. Rose-Marie Oltner Borgström .23.03.2018.

  Hej, vem är detta som skrivit så mycket om Kongaö? Väldigt trevlig läsning?

  Reply
 11. Simon Emanuelsson .02.04.2018.

  Väldigt intressant men ledsam läsning om dinosauriernas slutliga öde. Jag besökte själv flera gånger dinoparken i Dalarna som liten och min egna barndom var fylld med dinosaurier. Jag kan tänka mig att dessa skapelser förgyllde många barns fantasier och världar genom åren trots att parkerna som huserade dessa jättar aldrig slog stort. Parkerna och dinosaurierna talar om en optimism på en våg som aldrig inföll, men som långt bortom en utebliven storhetstid fortsätter leva kvar i barndomsfotografier och tacksamma minnen.

  Reply
  • Castor .11.04.2018.

   Fint <3. Du har inga egna barndomsfotografier från när dinosaurierna huserade i Dalarna?

   Reply
 12. Mattias .26.04.2019.

  Mycket bra hemsida, rolig och tragisk på samma gång.

  Reply
 13. Jimmi .27.07.2019.

  Jag kan ha fel för mig men köpte inte Ölands djurpark upp några av dinusaurerna?

  Reply
 14. MARTIN LUNDGREN .10.10.2019.

  Jisses vilken nostalgitripp. Var i Kongaö i början på 80-talet och tittade på dinosaurierna med min klass. Man tyckte det var rätt spännande och intressant. Hade en låda med gamla vykort som jag slängde för säkert 20 år sen och vet att åtminstone ett av vykorten var från Kongaö. Det var ett par olika sammansatta foton på framsidan tillsammans med loggan. Nästan så att man ångrar man slängde det…..

  Reply
 15. Ulrika .12.04.2020.

  Vi var med klassen på Skräcködlornasdal i Kongaö på lågstadiet bör ha varit 1986 eller 1987. Minnena därifrån är att vi hade en fantastiskt spännande dag med mycket upplevelser av dessa fashionabla djur.

  Reply
 16. K_Cee .05.05.2020.

  Är det fortfarand öppet för besökare?

  Reply
  • K_Cee .05.05.2020.

   +e

   Reply
 17. Mattias Ellgård .12.06.2020.

  Tyvärr har dem nya ägarna tagit bort nästan allting. Huset är rivet man kan fortfarande se ungefär var stigarna har varit. Man kan heller inte köra ända fram då dem satt en bom över vägen.

  Reply
 18. Ami .18.06.2020.

  Jag glömmer aldrig när jag av en händelse var ute och red på grusvägarna i Kongo och där står en Dinosaurie gissa om hästen och jag gjorde en tvär nit. Det var länge sedan början på 70 talett

  Reply
 19. Eva .13.08.2020.

  Hej ! Vi var där idag, vi ”hemestrar” efter 100 balla ställen i Skåne, bok av Walle W. Tyvärr inget kvar.

  Reply
  • Jerry .02.01.2021.

   Den kommersiella boken kan nog dessvärre ha bidragit till att inget längre finns kvar… markägaren tröttnade på vallfärdandet…

   Reply
 20. Fredrik .19.09.2020.

  Hej hej, superfina bilder och kul läsning som alltid! Jag tog en tur idag för att se vad som fanns kvar. Jag hittade tyvärr bara en rundtaksgjuten (erkänd byggteknik) betongtjolla, likt den som syns i bakgrunden på Dina bilder. Som Mattias säger verkar de övriga husen rejält jämnade med marken. Eller också var jag i fel del av parken. Jag körde förbi Röstånga Sommarland också men där hittade jag bara lite spridda spår efter själva sommarlandet. En igenväxt gokartbana, några tunnlar, dammar och lite annat krafs.

  Reply
 21. Cilla .19.02.2023.

  Tala om att ha missat något – bodde i Bjärred under 1979-1985 och hörde aldrig talas om detta. Så synd. Kul att se bilderna och tänka sig in i hur det måste sett ut.

  Reply
 22. Johan .19.02.2023.

  Hej igen efter ett par år kom jag nu över denna sids, där står om Dinoworld när de låg vid Mölletofta/Stidsvig
  https://www.tilltradeforbjudet.se/page19/page43/

  Reply

Leave a Comment