.14.09.2015.

Den Sinnessjuka Wisheten

By In Photography, Story, UrbEx

[SWE] I skogen norr om Ballingslöv i Skåne finns det en minnessten där man kan läsa följande med sina ögon;

Mine Efter Grofarbetaren Sven Persson Den Wisaste
i Den Christna Relionen och Wärdens Störste Astronom
År 1906 År Efter Jesus Christus Födelse

Man kan tro att det hör allmänbildningen till att känna till denna Sven Persson om han nu en gång var världens ledande astronom. Tyvärr så är denna Sven oerhört okänd för de allra flesta. Men om Sven fått en minnessten rest i sitt namn så måste det ju finnas något att säga om honom. Speciellt när stenen är rest av honom själv.

Bagga-Svennen sten
En vänlig själ har snubblat ut i skogen med röd lackfärg och fyllt i Svens inskriptioner.

Mood:

Sven

Sven Persson Lindh var hans namn men han gick även under nicken ‘Svenne-Baggen‘ eller enkelt bara ‘Baggen‘. Han kom till att kallas så eftersom han var getägare tillsammans med sin syster Anna där de bodde i ‘Baggahuset’. Det sades att Svens syrra hade ett helvete till temperament och att hon ibland slog lille Sven i huvudet med en kastrull. Det kan förklara en del.

Sven levde, trots allt, hela livet. Från 1861 till 1928 levde han och under dessa år hann han med att skriva tre olika skrifter som är helt sjuka i huvudet. Den första bok han skrev heter ‘Den Rätta Läroboken Hur Menniskor Och Barn Di Skola Lefva Här På Jorden‘ (1914). Boken är en slags ny tunn bibel som han skrev tillsammans med ‘Den lille Oskyldige Wisheten’ som jag tror är Sven själv, eller i alla fall hans själ som ‘Herren Gud verkar i‘. Något i den stilen. I och med denna Oskyldige Wisheten så blev Sven ‘den Högste Guden i hela världsaltet‘ just för att ‘Frälsaren kom till Sven Persson vid Sven Persson födelse‘. Inte illa. Hur som helst så var denna boken den rätta läroboken inom både religion, astronomi och naturvetenskap. En bok Sven tycker att alla skulle följa till punkt och prick för då blir allt gött. Följde man inte denna bok så skulle man få lida. Flera gånger.

Den vise Sven Persson, hans fina sten och resterna av hans hus.
Här är den vise Sven Persson, hans fina sten och resterna av hans hus.

Sven tryckte upp en ny uppdaterad version av sin första skrift år 1920 men denna konfiskerades av en länsman i byn av någon anledning. Sven lät sig inte stoppas och några år senare drog han till Köpenhamn och tryckte upp den på nytt. Han gömde böckerna i skogen och sålde dom sen i smyg. Sven var så säker på sin sak att han skickade boken till flera framstående personer runt om i världen, så som Påven i Rom och kejsaren av Japan för att nämna två. Det sägs att Sven vid ett tillfälle bett en man i byn om att få bli föreslagen som Nobelpristagare. Sven skrev inte bara om religion och astronomi, han skrev också en skrift om hur man förebygger eldsvåda på landsbygden. I den har Sven skrivit att bränder ofta börjar i loftet på husen så därför ska man bygga hus utan loft.

This slideshow requires JavaScript.

Svens böcker är väldigt stökigt skrivna, till exempel så kan han gå från en uppmuntrande mening om att man inte ska vara ledsen på livet till trumpetblåsning i en tvär vändning. Han gillar även att upprepa sig, gärna så ofta han kan. Ibland gör han eko av samma mening och ibland bryter han bara in och upprepar saker han redan skrivit. Jag har försökt dela in lite hur Sven tycker vi ska leva och te oss under olika rubriker här under, en best of typ, vi börjar med vad Sven har att säga om sex.

Sven Om Sex

Helvete vad man får lida om man nallar under lintyget eller böxorna på varann, det ska ni ha klart för er. Sven ägnar flera sidor åt det förbjudna och han skriver ner allt man inte får göra men också lite man får. Han börjar alltid meningarna med att det är en ‘stor, stor, stor, stor, stor, stor synd‘ och avslutar dom med att man ska ‘lida, lida, lida, lida, lida, lida här på jorden‘ om man gör det man inte bör. Han skriver också att mycket är oerhört ‘himst’. Hemskt. Här kommer några exempel;

Det är en stor, stor, stor, stor, stor, stor, stor, stor, stor, stor, synd om en gift man får sin blygd* upp i munnen på sin hustru. Det är en stor, stor, stor, stor, stor, stor, stor, stor, stor, stor, synd om en gift hustru låter mannen få sin blygd upp i munnen på sig för då får ni lida, lida, lida, lida, lida, lida, lida, lida, lida, lida, lida, här på jordene.*Blygd = könet

Sven skriver att det är en stor, stor, stor… synd om manfolk för upp den han har innanför böxerna i underlifvet på varandra bakom den de har i byxorna för då får de lida, lida, lida. Som jag förstår det så är underlivet som är bakom den i byxan själva manfolksarslet. Med andra ord; Man skola icke böga sig.

Tydligen var synden inte tillräckligt stor.
I boken finns en hel del handskrivna anteckningar som sägs vara Svens själva. Tydligen var synden inte tillräckligt stor i detta fall.

Självklart finns där en del vett i Sven också. Han skriver att det är en stor synd om barn för upp nävarna under föräldrarnas lintyg och byxor och tvärtom. Han skriver även att barn inte ska pilla på sin moders syster, sin farbrors son och sin fars syster. Gör man det får man lida.

Det är en stor stor stor stor stor synd om karar gör något på sig sjelfa med den de har i böxerna med fläsk eller flaskor, eller någonting dyligt för då får ni lida lida…‘ Snackar Sven om någon slags förhistorisk betaversion av Fleshlighten här?

Det är en synd om kvinnor gör det på sig själva med ljus eller korv. Då får de lida här på jorden.

Kan man inte bärga sig så får man göra det på sig själv med handen, skriver Sven. Det är ingen synd, men försök att hålla igen så gott det går annars kan ni bli sjukliga. Ta det chill med självbefläckelsen.

Sven är även noga med att berätta att han inte haft den han har i byxorna i munnen på något manfolk eller kvinnfolk. Däremot skriver han lite senare i boken att han själv gått igenom alla frestelser och att det var väldigt himst. Det kan alltså mycket väl vara så att Sven haft lill-Sven i munnen på systra sin eller i fläsk. Jag vet inte. Jag vill inte.

Sven Om Djur

Även i detta fall är det en stor, stor, osv, synd att föra upp det man har innanför böxerna in i munnen på hunden eller något kreatur.

Sven bryr sig faktiskt väldigt mycket om de små djuren. Han förbjuder folk att ha flugfångare som gör att flugorna fastnar och plågas, ha istället en flugsmäck som slår ihjäl dom med det samma. Sen ska man ge fan i att använda daggmask på krok för då får man ta mig fan lida i all oändlighet. Däremot är det helt ok att sänka en säck med kattungar i en balja vatten.

Word.

Sven skriver virrigt om hundar och katter på ett ställe. Han skriver att man icke ska skjuta alla hundar och katter. Dock så behöver man inte ha så många. MEN om man har tre katter och en hund så FÅR man skjuta (detta förstår jag inte) de små hundarna man har inne i rummen. Vilka små hundar? Vilka rum?

Skjut ner krokodilerna i Indien. Se hur de hanterar menniskorna. Himst!

Skjut ner alla rovdjur ni kan komma åt.‘ Detta budskap dyker upp flera gånger. Sven hyser till synes fett agg gentemot rovdjuren.

Han påstår att en flätad man på en häst är ‘Herran och Ormen Satan och Djefvulens verk‘. Jag kan inte motbevisa detta.

Ät inte hundar, katter, ormar, snogar, rovdjur, grodor, möss, råttor, gräshoppor eller rovfåglar då får ni lida, lida och lida.

Lägg INTE paddor i myrstackar.

Ni skall inte hata fåglarna för de rår inte för att de äro komna till.

003

Sven Om Astronomi

Sven kände sig fett skillad på det här med astronomi, astronom som han var. Han gav följande förklaring till varför solen var en tredjedel större än månen;

Det står tryckt i Naturläran att solen är en million gånger större än jorden, men den som tror det han är icke vis. (Solen är 1,3 miljoner större än jorden) Det står tryckt i Naturläran att månen är en femtedel af jordens storlek. (~En fjärdedel) När jag nu står på denna jorden och ser solen i öster och månen i väster jag kan då icke se hvilken son är längdst borta, solen eller månen. Så får vi iaktaga en solförmörkelse. Då ser det ut som månen och solen vore in på hvarandra.

Solen är icke mer än en tredjedel större än månen.

Månen är icke mer än en tredjedel mindre än solen.

Jorden är icke mer än en tredjedel större än månen.

Jorden är lika stor som solen.

Om jag tänker mig solen går bort så solen blef en tredjedel mindre då blef solen en tredjedel mindre än månen. Nu tänker jag mig solen på sin plats igen. Då är solen en tredjedel större än månen. Det bevisas derigenom om jag tänker mig solen komma lika nära jorden som månen då blef solen en tredjedel större än månen. Nu tänker jag mig solen på sin plats igen. Då är solen en tredjedel större än månen.

Så är det bevisat att solen är en tredjedel större än månen.’

Golf clap Sven, golf clap.

astro

Sven Om Allt Annat

Bort med dödsstraff! Låt bovarna få sitt straff i fängelset. Var ikke stygg mot fångarna men om de inte kan vara hyggliga så utdela ett slag på dess käft med knythanden. Blir fången sen less på livet så skriver Sven att man ska ge denne ett rep så att denne kan hänga sig i taket om denne vill och om denne inte vill slipper denne.

Sven tycker krig är bull och att det kostar penningar. Strunta i krig. Men han uppmanar alla människor på jorden att verka för finnarna så att de får höra och lyda under Sverige igen.

Dräp icke. För det är det samma som att döda och det är inte najs. Var sams så gott ni kan.

Bedriv inte hor. Hora inte, varken man eller kvinna. Bedriv hor och du kommer lida.

Bry er icke om frimureriet. Det är ikke bra.

Bort med fotografier på halvnakna brudtimmer.

Bort med Påven. Påven i Rom.

Bort med Frälsningsarmén.

Bort med Edissons talemaskin. Bort med telefoner utan tråd (?), telefoner utan tråd är inte bra. Det är himst.

Pojkar får sjunga och vara glada.

Drick inte sprit och öl. Rök inte, dansa inte och spela inte biljardspel. Förgör inte foster.

Sven avbryter en psalm med texten ‘Ingen tull på majs‘.

Eftersom Sven Persson kommer närmast efter gud i wishet så ska det finnas ett kort eller fotografi på Sven i varje hem.

Lever man inte efter Svens skrift så kommer man drabbas av reumatisk värk och reumatisk feber. Man kommer bli nervsvag och till sist sinnessjuk. Det är himst att vara sinnessjuk.

Här förklarar Sven Wisheten, Gud, Herran och Ormen Satan Djefvulen. Jag förstår minst.
Här förklarar Sven Wisheten, Gud, Herran och Ormen Satan Djefvulen. Han skriver massa konstigt om att Wisheten var fången i 1000 år bland skällande rymdschäfrar men att den nu är fri. I honom. Den är glad för det.

Epilog

Sven skriver plötsligt i en av böckerna om när han jobbade i Malmö. Han blev krasslig och drog till Lund, han sökte biskop Billing men han var inte hemma. Sen gick han till domprosten Eklund och snacka. Sven fick domprosten att gå med på att satan var i honom. Sven berättade för domprosten att människorna behövde en ny lärobok. Sven tyckte tydligen att bibeln inte räckte till. Då hade domprosten minsann inte tid att snacka med Sven mer.

Sven kände att han inte fick hjälp av någon så han satte igång och började skriva den nya läroboken själv. Det var på liv och död och han skrev som bara fan. Han och den Oskyldiga Wisheten. Han satt och skrev till polisen kom, berättar han. Han skrek det värsta han kunde när dom tog honom. Dom förde han till Malmö arbetsinrättning bland sinnessjuka människor. Där satt han i nio veckor. Sen ändrar han sig längre fram i boken till nio månader. Sen sexton. Han fortsätter luddigt om några veckor i Lund (S:t Lars enligt uppgifter), Köpenhamn och Roskilde.

Sven tycker inte att bibeln är helt 100. Han finner vissa saker ganska dumma. Men bibeln ska få finnas kvar men Svens bok ska finnas i den. För det är den rätta läroboken. Det är den man ska följa om man vill komma överens och ha det riktigt mys tillsammans. Han vill gärna att böckerna översätts till samtliga språk. Det är viktigt att de ska översättas rätt för annars kommer Överdjefvulen för alla Huggormar och besöker översättarna.

Hur som haver så verkar Sven inte mycket oklokare än den stackare som skrev bibeln. Kanske lite klokare faktiskt. Det är svårt att vara dummare än religion. Han verkar faktiskt rätt snäll överlag. Han vill ha fred, att alla ska vara sams och han vill verkligen inte en fluga förnär, literally. Sven var sjuk i huvudet. Sven var fin. Länge leve Sven, den sinnessjuka Wisheten.

Läs & Besök

Ballingslövs Byalag har varit bäst och laddat upp några av Sven Perssons skrifter på sin hemsida. Jag har laddat upp dom igen, så de blivit mer lättlästa på mobiltelefoner.

1914. Den Rätta Läroboken Hur Menniskor Och Barn Di Skola Lefva Här På Jorden
1920. Den Rätta Läroboken I Den Kristna Religionen
1924. Den Rätta Läroboken I Astronomi Och Naturvetenskap

Vill ni besöka Svens minnessten och minnas honom så hittar ni den här 56°13’55.9″N 13°51’52.3″E
Känner ni för att fika eller hålla seans i Svens gamla hus så ligger det här 56°13’53.9″N 13°52’23.6″E

Source: “Den Rätta Läroboken Hur Menniskor Och Barn Di Skola Lefva Här På Jorden” (1914), “Den Rätta Läroboken I Den Kristna Religionen” (1920) & “Den Rätta Läroboken I Astronomi Och Naturvetenskap” (1924) av Sven Persson. Ballingslövs Byalag. “Befolkning och bebyggelse i Ballingslöv och Tockarp” av Nils Stjernquist och Per Stjernquist. Nils Karlsson (1950). Riksantikvarieämbetet

Ni skall inte vara lessna för ni är kommen hit till världen för det är trefligt att gå och se på det här

8 Comments
 1. Richards brevbärarkompis Björn .19.09.2015.

  Jävligt bra skit det här hörru! Jag blev grundligt underhållen :-)

  Reply
  • Castor .19.09.2015.

   Det glädjer mig Brevpolar-Björn!

   Reply
 2. Mia .04.12.2015.

  Fantastisk historia! Vill veta mer om Sven!

  Reply
  • Castor .05.12.2015.

   Tack Mia! Samma här, jag vill veta allt.

   Reply
 3. mpj .12.02.2018.

  Helt otroligt bra!

  Reply
 4. Magnus .27.06.2019.

  Ojojoj.. Länkarna är döda. Finns det möjlighet att uppdatera dem?

  Reply
  • Castor .04.07.2019.

   Hej Magnus, jag har felsökt länkarna men allt ser ut att funka som det ska, testa igen!

   Reply
 5. Agnieszka .14.12.2019.

  Manodepressiv dåre med andra ord, finns storhetsvansinne i dem ja, bränn skiten och slå sönder stenen, skam att Sverige varit så okunnigt för inte så länge sedan,, med tanke på de stora skrifter som uppkom i Andalusiem på 800 talet..suck ännu ett bevis, Obligatorisk skolgång för de som ej aldrig gjort skolan..

  stackars dårar som härjade fritt ute i glesbygden..

  Reply

Leave a Comment