.20.04.2017.

Det är gift i luften här

By In Photography, Story, UrbEx

Mood:

Text ur ett brev funnet på gården: Jag R.B. boende i ​‌×​‌×​‌×​‌× sedan år 1947 får inte vara ifred, det är Tore ​‌×​‌×​‌×​‌× från ​‌×​‌×​‌×​‌ som försöker köra bort mig från min bostad så att Brigitta ​‌×​‌×​‌×​‌× kan sälja knark här igen som hon gjorde under åren 1994-2003 då jag var i Småland under helgerna hos min kvinna Åsa. Efter Åsas ​‌död är jag hemma den mesta tiden, men jag får aldrig vara ifred.

Sen hösten år 2004 kan Tore få ut gift i luften så man andas in den. Det var år 1991 som Birgitta kom hit till ​‌×​‌×​‌×​‌×, och mina jordgubbsplockare talade om att hon sålde narkotika, och i slutet av år 2004 blev hon bekant med Tore och de börja ta sig in i min bostad. Jag fick bytat lås till sådant som de brukar sätta i bankdörrar men det hjälpte inte, de tog sig in.

Klockan elva på kvällen knacka någon på på dörren, utanför stod en man i cirka 35 års åldern, han ville träffa Birgitta, det var tydligen en narkotikakund, han fick besked var hon bodde, och efter den dagen var jag alltid förföljd av Tore. Jag…

— R.B.

April, 2014. Vi hittar träplankor i ladan som någon målat ganska så olustiga texter på. Bostadshusets dörr har tusentals spikar i dörrkarmen. Samtliga dörrkarmar på hela gården är fulla av spik. Bakom en av dörrarna hör vi en värmepanna som står och surrar. Troligen finns det folk som fortfarande har hand om gården. Vi lämnar gården för den här gången.

April, 2017. Vi står på gården som lämnade oss med en stark obehagskänsla för ganska exakt tre år sedan. Efter att ha kört förbi av en ren slump så bestämmer vi oss för att se om något hänt sen sist.

Folk har brutit sig in och dörren står på vid gavel. Värmepannan är borta och det finns ingen ström i huset längre. Folk har varit inne och plundrat och förstört. Men det finns saker kvar, saker som vittnar om att den förre ägarens sista tid i huset varit en mörk period i dennes liv.

Kökssoffan är full av handskrivna lappar. Skrivna med tjock blyerts och undertecknade med “R.B.” Två personer förekommer på de flesta av lapparna, Birgitta och Tore. R.B. påstår att Birgitta sålt knark på hans gård när han varit bortrest och att Tore varit hennes medhjälpare. Enligt R.B. så förgiftade Tore luften på gården om nätterna. Deras plan ska ha varit att få R.B. att försvinna.

Plankorna som låg i ladan har vid ett tillfälle suttit uppspikade utmed vägen. R.B. anmäldes för förtal och fick lova att ta ner dom igen. Skyltarna upphörde men R.B. verkade inte kunna släppa sina misstankar. På några av lapparna anklagar han polisen för att inte göra sitt jobb.

R.B. var uppenbart rädd för sitt liv ända in i det sista. Han gick bort 92 år gammal hemma på gården.

R.B. led av förföljelsemani/paranoia under sina sista år i livet. Detta har säkert ställt till det en del för de personer han riktat sina misstankar mot. Plågan lär dock ha varit störst hos honom själv. Paranoia kan bero på flera saker, som depression och sömnbrist. Det kan också bero på överdriven alkohol/drog-konsumtion eller på grund av sjukdom som demens. Hur det är i R.B’s fall vet vi inte.

Man kan såklart undra vad R.B’s anklagelser grundar sig i men högst troligen är svaret: ingenting. Vem mannen i hjälm som syns på den utskrivna bilden från övervakningskameran utanför R.B’s dörr, klockan 11:30, är — det kommer vi aldrig få reda på.

Cap4583.jpg (320x240x16M jpeg) 11:50

Förhoppningsvis fann R.B. äntligen den ro han så länge längtat efter den dagen han stilla somnade in i sitt hem för snart 6 år sedan.

 

R.B.
1920-2012

~

15 Comments
 1. Frida .21.04.2017.

  Stackars R.B. Spikarna får magen att knyta sig..

  Reply
  • Jonas .21.04.2017.

   Jag må vara dum, men vad har de för betydelse?

   Reply
   • Jonas .21.04.2017.

    Min tidigare fråga var då riktad till Frida. I övrigt en bra story och bra bilder, glad att jag hittade din hemsida!

    Reply
    • Andreas .22.04.2017.

     För att det där med spikarna är ett extremt gedigert jobb även om han så skulle ha använt en spikpistol och allt bara för att han var helt säker på att någon var ute efter honom.

     Reply
 2. Lars Jönsson .21.04.2017.

  Jisses…du verkar inte ha några som helst begränsningar i din kreativitet.
  Oavsett om du gillar det – eller ej – så är du en inspirationskälla :)

  Reply
 3. Linus .21.04.2017.

  Riktigt obehagligt och intressant! Man vill veta mer!

  Reply
 4. MA .21.04.2017.

  Grymt & bra som vanligt / skaUnE

  Reply
 5. Britt-Erik .25.06.2017.

  Skulle vara intressant att läsa alla lappar R.B. lämnade efter sig (om det inte var alla som du visade nu). Hursomhaver, obehaglig men otroligt spännande läsning. Fortsätt med det du gör!

  Reply
 6. Em .13.08.2017.

  Alltså WOW! har läst igenom hela storyn två gånger i sträck

  Reply
 7. Marcus Hultkrantz .29.11.2017.

  Det här är den snyggaste hemsidan på detta temat som jag sett.
  Många guldkorn, fängslande berättelser och mycket bra jobbat med bilderna.

  Reply
 8. Fillan .03.12.2017.

  Så fint och gripande, som alltid.

  Reply
 9. Ulfsdotter .14.04.2021.

  Underbara bilder!
  Men stackars ensamma R.B som levde m sina demoner in i d sista. R.i.P nu R.B.
  Vem var han? Jag vill veta mer….

  Reply

Leave a Comment